Kandyzować owoce można wszystkie jakie lubicie. Można też ekspresowo lub powoli. Wszystko zależy od Was. Kandyzowanie, to nic innego jak konserwacja owoców, dzięki czemu możemy je jeść zawsze, kiedy mamy ochotę, również zimą. To nic innego jak smażenie owoców w mieszance wody i cukru. Trzeba to robić kilkakrotnie. Na końcu zamykamy w słoju lub pojemniku i gotowe. Pyszne, własne, a przede wszystkim zdrowe cukierki. Dostępne zawsze, kiedy mamy ochotę na słodkie. Ja Wam dziś podam przepis, który wymaga sporo czasu i pracy, ale uwierzcie warto. Przygotowujecie owoce, jakie lubicie i chcecie. Np. 0.5kg owoców. 0,5 litra wody. 0.5kg cukru. Zagotujcie wodę, wsypcie jedną trzecią cukru, mieszając rozpuścicie, pogotujcie kilka minut. Zalewacie owoce i odstawiacie na 24 godziny. Następnie odcedzacie owoce, dzielicie pozostały cukier na 4 równe porcje. 1 porcję dosypujecie do syropu, gotujecie i zalewacie owoce. Czekają 24 godziny. I tak do wyczerpania cukru. W ostatnim etapie odsączacie owoce, nastawiacie piekarnik na 150 stopni, owoce na blaszkę z pergaminem, 7-10 min w piekarniku. Muszą być dobrze wysuszone. Wtedy można przechowywać wiele tygodni w szczelnym opakowaniu, pudełku czy słoju. Kandyzować można wszystkie, ja ostatnio robiłam gruszki i kiwi. Pyszne. Możecie też w ten sposób kandyzować skórki cytrusów. Pamiętajcie tylko, aby je pomoczyć w wodzie przed kandyzowaniem dzień lub dwa.
Proste prawda?
Janina Michałowa.