x

Archiwa

x

Tagi

Foto Post53

53 post Janiny Michałowej. Pyszne babeczki ze szpinakiem i dodatkami. Dla dorosłych i dzieci. Na zimno i ciepło.

15-06-2015

Na popołudnie zrobiłam dziś moje słynne babeczki. A w związku z tym, że jesteśmy starzy z Wackiem, to potrzebujemy również witamin. Ja uwielbiam szpinak, a Wacek nie. Dzieci nie mamy, ale z Wackiem mam gorzej czasami, niż z czwórką małych dzieci. Dlatego szpinak przemycam w babeczkach, a on nawet nie wie, że to szpinak. I dobrze, im mniej wie, tym lepiej śpi.

Babeczki z porcją witamin, pożywne i pyszne. Wacek je lubi podjadać na ciepło, ale też bierze kilka wieczorem jak czyta książkę albo ogląda telewizor. W prostocie siła!

Około 100 gram szpinaku świeżego myję, wrzucam na minutę do osolonego wrzątku, wlewam na durszlak, przelewam zimną wodą i suszę do sucha w ręczniku. Kroję drobniutko. Tyle samo boczku kroję w bardzo drobną kosteczkę, podsmażam na patelni. Ja robię aż takie chrupiące skraweczki, ale od Was zależy jak lubicie. W misce mieszam 110 gram mąki, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, ścieram w to szczyptę gałki, lekko solę, dodaję pokrojony w kosteczkę twardy żółty ser, około 30 gram, boczek z patelni, bez tłuszczu pamiętajcie, i pokrojony wcześniej szpinak.

Obok w miseczce roztrzepuję 1 jajko. Wy weźcie dwa, bo pewnie macie te ze sklepu małe. Około 45 gram masła, które wcześniej roztopiłam na bardzo wolnym ogniu, a teraz już jest ostudzone. Do tego 90 mililitrów mleka. Wlewam wymieszane do mąki i reszty. Mieszam, aż zrobi się jednolite. Ja mam takie specjalne żaroodporne kubeczki na babeczki. Wy możecie piec na przykład w formach do mufin i tych papierkach. Ja nie lubię tak wole moich 10 kubeczków. Wrzucam w nie ciasto, posypuję to mozzarellą w kosteczkach. Jest do kupienia w sklepach specjalna, aby się ciągnęła.

Piekę około 35 do maksymalnie 40 minut w 180 stopniach. Przepis możecie zmieniać według swojego uznania. Ja nieraz dodaję do środka zioła, swojską kiełbaskę podsmażoną. Czasami też dodaję papryczkę chili żeby były ostrzejsze, czasami fetę. Ciasto możecie rozkładać na dwie miski i zrobić na raz dwa różne rodzaje. Proste prawda?

Janina Michałowa.

Kategoria: Przepisy
Janina Michałowa. https://www.facebook.com/kuchniamichalowej kontakt@kuchnia-michalowej.pl