x

Archiwa

x

Tagi

Foto Post49

49 post Janiny Michałowej. Kiedy Wacek głodny i zły, krzyczy żeberka w miodzie zrobisz Ty!

12-06-2015

Wacek cały dzień był zły. Wczoraj i dziś. A zły był, bo mu wino nie wyszło. Robił, robił i przerobił. Cóż, na Wacka humory tylko żeberka i mód się nadają. Zatem wczoraj przygotowałam mięso, a dziś żeberka. W prostocie siła, pamiętacie? Tak więc prosta rzecz, żeby chłopu humor wrócił jest taka, aby proste żeberka w miodzie zrobić, a będzie zażegnana draka.

Będziecie zaskoczeni, bo zrobić dobre żeberka jest bardzo łatwo. Żadna tajemnica, lub też inne czary mary. Wystarczy chwila i mamy pyszny obiad, który chłopa Waszego ułagodzi. Ja piekę w całości, bo Wacek lubi taki wielki kawał na talerzu. Żeberka myję, suszę. Biorę pół szklanki gryczanego miody. Tylko pamiętajcie, takiego prawdziwego, nie tego z cukrem ze sklepu! Do tego mały słoiczek koncentratu pomidorowego, około łyżki oleju. oregano, tymianek i bazylię, oczywiście prosto ścięte z zielnika i wsadzone na sekundę we wrzątek, aby pobudzić aromaty ziół. Do tego wciskam 2 ząbki czosnku. Całość mieszam, leję na żeberka i Wacek to niesie do ziemianki. Dlatego mięso robiłam wczoraj, aby dziś było aromatyczne. Dziś żeberka Wacek przyniósł. Ja dodałam jeszcze 3 posiekane w plasterki ząbki czosnku i włożyłam do brytfanki. Wsadziłam do piekarnika na około 3 godziny. Najpierw piekę na 180 stopni, a po około godzinie, zmniejszam do 150 stopni. Ważne, aby na końcu żeberka były chrupiące. I tak poznaliście, Moje Drogie, sekret żeberek Janiny. 12 godzin w zimnym, u mnie w ziemiance. Bez tego żeberka Wam nie wyjdą.

Janina Michałowa.

Kategoria: Przepisy
Janina Michałowa. https://www.facebook.com/kuchniamichalowej kontakt@kuchnia-michalowej.pl