x

Archiwa

x

Tagi

Foto Post47

47 post Janiny Michałowej. Lemoniada zimna, zdrowa, a w dodatku arbuzowa.

11-06-2015

Były dziś placki. Na gorące dni po obiedzie zawsze mam przygotowane coś specjalnego do picia. Ja nie kupuję soków i innych napojów. Po co? Przecież samemu można zrobić o wiele zdrowsze, a przede wszystkim smaczniejsze napoje, które mają bardzo dużą przewagę nad tymi sklepowymi. Czy są zimne, czy pijemy gorące, np. ja uwielbiam gorący kompot, po nich nie chce się pić. A po tych sklepowych? Założę się, że butelka jest mało. Dzisiaj podzielę się pierwszym przepisem, który uwielbiam.

W prostocie siła. Owszem, a i  przy tym przepisie również. Jeżeli mamy w planie zrobić lemoniadę arbuzową, należy do tego przygotować się minimum 5 godzin wcześniej. Co robimy? Kroimy arbuza na kostki, cienkie jakieś 2-3 centymetry. Wyrzucamy wszystkie pestki. Do tego kroimy w paski cytrynę, limonkę, pomarańczę. Wszystko wkładamy do pojemnika i zamykamy do zamrażalnika. Dodatkowo ja biorę butelkę wody gazowanej i wlewam do woreczka na lód i też wkładam do zamrożenia. Resztę wody wkładam do lodówki, aby się schłodziła.

Jak zaczynamy już przygotowanie lemoniady, wyciągamy arbuza. Wrzucamy do blendera. Miksujemy. Następnie dolewam schłodzoną wodę. Dodaję sporo cukru trzcinowego, wyciskam sok z 2 limonek, jednej cytryny i wlewam do blendera. Przez chwilę miksuję. Przelewam całość do dzbanka. Następnie wrzucam lód i miksuję go na taki kruszony. Dodaję sporą ilość do dzbanka ( ja mam 2 litrowy ), zamrożone wcześniej plasterki cytryny, pomarańczy, limonki. Dodaję listki mięty. Całość już jest gotowa do picia. Proste i smaczne prawda? Wystarczy dodać do szklanki 2 kostki lodu i wlać z dzbanka lemoniadę. Na upał nie ma nic lepszego. Sekretem jest to, że prawie wszystkie składniki były schłodzone, lub zamrożone. Tak więc lemoniada jest od razu gotowa do picia, a w szklane nie potrzeba dodawać dużej ilości lodu, aby ją dochładzać lub chłodzić. W ten sposób po prostu nie rozwodnicie jej i nie straci smaku, a ten arbuzowy smak przecież jest najfajniejszy.

Janina Michałowa.

Kategoria: Przepisy
Janina Michałowa. https://www.facebook.com/kuchniamichalowej kontakt@kuchnia-michalowej.pl