x

Archiwa

x

Tagi

Foto Post43

43 post Janiny Michałowej. Krwisty czy nie krwisty? Oto jest pytanie! Idealny steak.

09-06-2015

Moje Drogie, idę za ciosem. Skoro dziś przepisy z „zegarkiem w ręku” to nie może zabraknąć klasycznego kawałka mięsa wołowego, które mój Wacek uwielbia.

Po pierwsze, kawał mięsa Wacek przynosi prosto od rzeźnika. Wołowina musi być świeża, ale nie po to, by od razu ją przyrządzić. Nasz zaprzyjaźniony rzeźnik, Pan Wincenty poleca jedynie mięso od polskich ras czyli  Angus lub Limousine. Sekretem jest to, że ja mięsa nie myję, nie moczę. Idzie na dzień lub dwa do ziemianki, aby delikatnie skruszało. Następnie wysyłam Wacka do ziemianki, kawał ląduje u mnie w kuchni. Co nam będzie potrzebne, abyśmy mieli wszystko pod ręką.
Przede wszystkim masło. Swojskie masło, które robię ucieram z wyciśniętym czosnkiem i solą i drobno pokrojoną kolendrą lub zieloną pietruszką. Obok stawiam młynek z gruboziarnistą solą oraz pieprzem. Mam też przygotowaną łodygę lub dwie rozmarynu. Patelnia – jej wybór jest ważny. Ja osobiście smażę na wysokiej patelni. Mam taką nową, którą specjalnie kupiłam do smażenia, kiedy mocno tłuszcz pryska. Wysoka dlatego, aby mieć po prostu mniej sprzątania. Wysoka około 10cm. Stawiam, wlewam oliwę z oliwek. Mocno rozgrzewam, aż prawie kopci. Kładę rozmaryn i mięso na rozmaryn. Włączam stoper na 3 minuty. W tym czasie kładę obok soli i pieprzy drewnianą deskę. Po 3 minutach odwracam mięso. Znowu 3 minuty. Cały czas ogień na najwyższych obrotach. Nie przejmujcie się, że dymi. Ja po tym smażeniu zawsze mam do wietrzenia kuchnie, bo aż siwo od dymu. Jak dymi, to jest dobrze. Po 3 minutach kładę mięso na deskę, mielę dużo soli i pieprzu na wierzch i włączam stoper na kolejne 3 minuty. Mięso odpoczywa, wypuszcza soki. Po 3 minutach kładę na talerz. Na wierzch porcję masła. Jeżeli jest to obiad, dodaję zawsze pure z ziemniaków i np. zieloną fasolkę. Pure robi się bardzo prosto. Do ziemniaków łyżka masła, łyżka śmietany i ugniatacie, aż będzie kremowe. To wszystko.
Bardzo ważny jest czas. Ja i Wacek lubimy mięso krwiste i na takowe jest ten przepis.

Janina Michałowa

Kategoria: Przepisy
Janina Michałowa. https://www.facebook.com/kuchniamichalowej kontakt@kuchnia-michalowej.pl