x

Archiwa

x

Tagi

Foto Post40

40 post Janiny Michałowej. Tłuste smażone mięso – problem Anieli z Krakowa.

08-06-2015

Aniela przysłała list z prośbą o pomoc w sprawie mięsa. Zawsze kiedy smaży, wychodzi jej tłuste, bo mocno „pije” tłuszcz. Czy jest na to rada? Oczywiście że jest!

Odpisałam do Anieli pytaniem, jak przygotowuje mięso do smażenia. Odpowiedziała tak jak się spodziewałam: „…kiedy wyciągnę mięso z lodówki…”. No właśnie, mięso z lodówki. Co ja cały czas powtarzam moje drogie? Prostota, kocham prostotę. Tu też jest proste rozwiązanie. Otóż kiedy od razu pracujecie z mięsem z lodówki, ono jest zimne. Kiedy kładziecie je na rozgrzany tłuszcz, mięso oddaje ujemną temperaturę, ochładza tłuszcz. A co to powoduje? A no właśnie! Mięso wtedy wchłania więcej tłuszczu! Wystarczy, że wyciągniecie mięso z lodówki jakieś 2-3 godziny przed smażeniem. Gorący tłuszcz i mięso w normalnej pokojowej temperaturze zagwarantuje, że wyjdzie Wam mniej tłuste. Proste i oczywiste prawda? Teraz już tak!

Janina Michałowa

Kategoria: Porady
Janina Michałowa. https://www.facebook.com/kuchniamichalowej kontakt@kuchnia-michalowej.pl