x

Archiwa

x

Tagi

Foto Post37

37 post Janiny Michałowej. Mądre pytanie o folię aluminiową od Zenki z Krotoszyna.

08-06-2015

Odpowiedzi na Wasze listy ciąg dalszy. Mam czas, choć dziś było dużo sprzątania po 5 dniach mojej nieobecności. Raz na „ruski rok” biorę wolne, a Ci moi „podopieczni” tak dom i kuchnie zapuścili, że szkoda gadać. Zenka przeczytała mój przepis na kurczaka z patelni i zadała mi bardzo mądre pytanie. Jak to jest z tą folią i z której strony jej używać?

Moje drogie. Jak wiecie z jednej strony jest matowa nasza folia, a z drugiej błyszcząca. Zasada jest prosta: Błyszcząca odbija ciepło, czyli inaczej, chroni potrawę przed ciepłem, np. z grilla, piekarnika itd. Matowa natomiast bardzo fajnie ciepło przepuszcza. Jak chcemy naszą potrawę potraktować ciepłem tak, by w krótkim czasie coś upiec, matowa strona zostaje na zewnątrz. A np. jak naszą potrawę już mamy gotową, a Wam chłop do domu się spóźnia, a nie chce się Wam odgrzewać, zawijacie ją tak w folie, by błyszcząca część była na zewnątrz.

Tak więc Droga Zenko, matem do góry, jak pieczemy kurczaka na patelni, a jak już kurczak jest upieczony, a chcesz, by dłużej był ciepły, przykrywasz tak, by folia na zewnątrz błyszczała.

Ot i cała tajemnica.
Janina Michałowa.

Kategoria: Porady
Janina Michałowa. https://www.facebook.com/kuchniamichalowej kontakt@kuchnia-michalowej.pl