x

Archiwa

x

Tagi

Foto Post32

32 post Janiny Michałowej. Botwina Michałowej od Babci „pomysłowej”.

03-06-2015

Moje Drogie,

Jest tak gorąco, że wyjść z domu się nie da. A to dopiero 3 czerwiec. W gorącu nie chce się jeść, jednak jeść trzeba. Wtedy najlepiej wychodzą zupy. Dobra zupa w upał zawsze się uda. A zatem dziś dzielę się z Wami prostym, smacznym przepisem, którego nauczyłam się od swojej babci.

Jak już wiecie, podstawa to mój rosół. Możecie też zrobić delikatny bulion na kościach z kurczaka, tzw. rosołowych. Ja jestem za tym, że w zupie mają pływać piękne żółte oczka. Z rosołu oczywiście wyciągamy wszystkie warzywa, czyli marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę. Kroję w drobną kostkę marchew, seler i pietruszkę. Reszta mi się nie przyda.

Następnie moją piękną Botwinę dobrze i starannie myję, kładę na deskę, odcinam korzonki i tnę na drobno. Można w paski, można w kostkę. Jak kto woli. Wrzucam do gotującego się rosołu. Wyznacznikiem, że Botwina jest już gotowa jest marchewka, którą jedną surową w całości dodaję razem z Botwiną do gotowania. Jeżeli jest tak średnio miękka, oznacza to, że zupa jest już gotowa.

Przed nastawieniem Botwiny, zaczęłam gotować obrane ziemniaki. Jak mniej więcej zaczynam gotować zupę, ziemniaki są w połowie ugotowane, tak, aby w zasadzie doszły na 10 minut przed zupą. Biorę boczek wędzony, kroję w kostkę i wytapiam. Wrzucam do gara z odcedzonymi ziemniakami, dodaję łyżkę śmietany i masła o to wszystko traktuję mocno tłuczkiem, aż zrobi się jednolita masa, z której następnie robię piękne kulki łyżką do lodów i układam na głęboki talerz.

Zupa już doszła, więc odstawiam z ognia, wlewam do kubka kilka łyżek, dodaję pół szklanki zimnego rosołu, który sobie zostawiłam na początku gotowania Botwiny. Dodaję duuużo śmietany. Robię jednolity płyn z tego. Doprawiam zupę solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z cytryny, mieszam i dodaję wszystko z kubka. Zupa robi się cudownie aromatyczna. Obok kulek ziemniaków na talerzu lądują cztery ćwiartki jajka na twardo.

I to cała tajemnica najlepszej na świecie Botwiny
Wasza
Janina Michałowa

Kategoria: Przepisy
Janina Michałowa. https://www.facebook.com/kuchniamichalowej kontakt@kuchnia-michalowej.pl