x

Archiwa

x

Tagi

22 post Janiny Michałowej. Popisowy kurczak z Michałowej patelni.

28-05-2015

Pytacie moje Drogie, jak zrobić przypieczonego i soczystego za razem kurczaka. Nic prostszego. Trzeba znać tylko sekret mojej babci.

Kiedy już Wacek kurczaka przyniesie, a kurczak nie żyje, sparzam go wrzątkiem z wiadra, skupię, opalam nad ogniem, patroszę, myję i dzielę. Tak przygotowanego kurczaka kładę do glinianego gara. Wrzucam do niego 3 ząbki wyciśniętego czosnku, sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę, dużo świeżego rozmarynku, wlewam oliwę i sok z 1 cytryny. Całość mieszam, następnie gar szczelnie przykrywam i Wacek niesie do ziemianki na minimum dzień.

Następnego dnia wyciągam moją ulubioną patelnię, układam na nią kurczaka z gara, wylewam wszystkie soki, które się z oliwą zostały na dnie. Patelnię nastawiam na jak największy ogień i smażę do czasu, aż z jednej i z drugiej strony kurczak nie będzie złoty. Czas na sekret mojej kochanej babci. Ona cały gliniany gar napełniała wodą, stawiała na mięso i smażyła na bardzo wolnym ogniu. Ja teraz zanim postawię gar, szczelnie oklejam patelnię folią aluminiową. Następnie na to kładę gar z wodą. Ważne, aby gar był ciężki, aby kurczaka bardzo mocno docisnął do dna patelni. Tak pozostawiam na wolnym ogniu na 15 min. Zdejmuję gar i folię. Przekładam kurczaka, zawijam folię, stawiam gar i znowu zostawiam na 15 minut. Czynność powtarzam dwa razu z każdej strony kurczaka.

Jeżeli zauważycie, że kurczakowi brakuje wilgoci podczas smażenia, można delikatnie podlać całość odrobiną bulionu warzywnego. Nigdy wodą. Pamiętajcie. Woda rozpuszcza smaki i aromaty i potrafi zepsuć nutę smakową całego dania. I to wszystko. Kurczak wychodzi pięknie usmażony, złoty, a za razem mięso jest soczyste i samo odchodzi od kości.

Smacznego!
Janina Michałowa.

Kategoria: Przepisy
Janina Michałowa. https://www.facebook.com/kuchniamichalowej kontakt@kuchnia-michalowej.pl