x

Archiwa

x

Tagi

20 post Janiny Michałowej. Przepis na idealną rybę z mojej idealnej patelni.

27-05-2015

W piątek uratowałam patelnię i usmażyłam idealną rybę z przepisu mojej Mamy. W listach przez sobotę i niedzielę prosiliście o przepis.

Idealną rybę w piątek zaczynamy przygotowywać już w środę. Jest to bardzo prosty, szybki przepis. Ale wszystko co pyszne jest proste prawda? Sukces zawsze tkwi w prostocie i doświadczeniu wypracowanym przez wiele pokoleń naszych mam, babć i prababć. Przepis pasuje do każdej ryby, lecz ja uwielbiam pstrąga. Pstrąga w całości obieram i patroszę. Wacek zawsze przynosi mi świeże ryby. Następnie myję i suszę. Ryba musi być sucha w środku u na zewnątrz. Jak już jest sucha, obficie skrapiam w środku i na zewnątrz sokiem z cytryny. Solę obficie. Następnie biorę ćwierć kostki masła, wciskam 2 ząbki czosnku oraz dobrą garść posiekanego koperku z ogrodu. Całość dokładnie mieszam, następnie robię taki cylinderek w ręku i wciskam do środka ryby. I teraz dochodzimy do najważniejszej rzeczy. Dajemy rybie odpocząć przez minimum 2 dni w ziemiance. Wy musicie skorzystać z lodówki. Dlatego też tak ważne jest, skąd kupujecie ryby. Musicie mieć pewność, że jest świeża. Po minimum 2 dniach ryba zostaje obtoczona w mące i po prostu usmażona. Robię też wersje taką, że obtaczam jeszcze tego pstrąga w płatkach migdałów, ale to już mój pomysł, nie przepis mojej mamy. Wtedy smażę, aż płatki robią się złote.

Pamiętajcie, aby przed smażeniem jak najszczelniej pstrąga zapiąć wykałaczkami, aby masło nie wydostawało się podczas smażenia, lecz zostało w środku. I uważajcie z czasem smażenia, aby nie przesmażyć, jeżeli pierwszy, którego usmażycie jest za suchy, to należy skrócić czas smażenia kolejnego. Najlepiej mierzyć czas, i metodą prób i błędów dojść do swojego idealnego wysmażenia.

Smacznego
Janina Michałowa

Kategoria: Przepisy
Janina Michałowa. https://www.facebook.com/kuchniamichalowej kontakt@kuchnia-michalowej.pl