x

Archiwa

x

Tagi

13. post Janiny Michałowej. List od Izy o idealnym rosole.

20-05-2015

Moi Drodzy. Napisała do mnie Iza z Gonnego. Pyta, czy umiem zrobić dobry rosół.

Właśnie dziś rosół ugotowałam, a Księża aż prosili o dokładkę. Otóż droga Izo, aby zrobić dobry rosół, należy dysponować bardzo cennym składnikiem. Czasem. Czas jest najważniejszy, bez niego rosół dobry nie wyjdzie. Rosół, aby był gotowy na 13 godzinę na obiad, zaczynam gotować o godzinie 6 rano. Dzień wcześniej Wacek idzie do kurnika, bierze siekierę i robi to, co mężczyzna robić ma obowiązek. Kurę sparzam, obieram z piór, patroszę i przez około godziny trzymam ją w zimnej wodzie. Potem ląduje w ziemiance.

Następnego dnia wstawiam gar wody i doprowadzam do wrzątku. W czasie, kiedy woda się grzeje, kura zostaje podzielona na porcje. Ja porcjując kurę od razu oddzielam mięso z piersi. Zostawiam je i na drugie danie zawsze są pyszne kotlety. Jak woda się gotuje, wrzucam kurę i odliczam około 3-4 minut. Następnie całość ląduje w zlewie. Następnie wlewam zimną wodę i dokładnie myję całe mięso. Gar również myję do czysta i stawiam na kuchenkę. Na dnie lądują wcześniej obrane i przygotowane: 2 średnie marchewki, 4 średnie pietruszki, 2 średni seler, 1 cały por, i cebula opalona nad ogniem, prawie czarna zwęglona, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach. Na końcu wkładam kurę, zalewam zimną wodą do poziomu kury, aby całe mięso było w wodzie i wstawiam na mały ogień. Jak woda zacznie wrzeć, ogień reguluję tak, że tylko delikatnie sobie pyrka rosół. Nakrywam pokrywką i zapominam o nim do godziny 12.30. Oczywiście zagniatam makaron i odstawiam nakryty ściereczką do czasu, aż będę podawała rosół.

O 12.30 wyłączam gaz, wyciągam mięso, doprawiam solą i pieprzem i rosół gotowy. Rosół zawsze jest czysty, klarowny i nie mętny, dzięki mojej mamie, która pokazała mi na to sposób. Zagotowanie mięsa na początku, umycie go i ponowne powolne zagotowanie powoduje, że żadne szumki się nie pojawią. Wiem, że jest jakieś naukowe wytłumaczenie tego zjawiska, coś z białkiem, ale czy to ważne? Ważne, że rosół jest klarowny i ma piękne żółte oczka. Smacznego.

Kategoria: Przepisy
Janina Michałowa. https://www.facebook.com/kuchniamichalowej kontakt@kuchnia-michalowej.pl